piatok 9. októbra 2009

Viera sa nebojí ťažkej reality

Viera sa nebojí ťažkej reality

4.Mojžišova 13.30: Avšak Káléb utišoval ľud, reptajúci proti Mojžišovi a hovoril: Smelo vystúpme hore a zaujmime krajinu, lebo ju určite premôžeme.

Kvôli kontextu by bolo veľmi dobré, aby ste si prečítali sami 4.Mojžišovu 13 a 14 kapitolu. V týchto riadkoch sa pokúsim načrtnúť situáciu a východisko pre Teba.

Boh hovorí a koná v Tvojom živote s plánom. Ak Boh prehovorí, ak Boh niečo prikáže, alebo ak prežiješ nejakým spôsobom Boží dotyk (napríklad pri čítaní niečoho, pri rozhovore), tak vedz, že Boh hovorí tak, že Ťa chce niekam doviezť. Ten dotyk Boží je iba začiatok, aby si došiel do cieľa – do Božej prítomnosti navždy.

Život s Bohom nie je slepá viera. V roku 1445 pred Kristom boli vyslaní 12 muži, aby išli preskúmať zem, ktorú im Boh zasľúbil (Božia reč, Božie slovo!), že im ju dá. Preskúmali ju, naozaj bola krásna a plodná, ale mala jeden háčik: žili tam silné národy. Čo teraz? 10 mužov začalo plakať, že nepriatelia sú veľmi silní a že všetci zomrú. Len dvaja z nich kričali: čo ste sa zbláznili? Či nám Boh nezasľúbil, že nám tú zem dá? Či ich Boh nepremôže, keď nás tam posiela?

Ak sa Ťa Boh dotkne a volá Ťa do života s Ním dnes a naveky, tak to nie je bez prekážok. Boh Ťa nevolá do života bez problémov, bolestí, sklamaní, strachu, nepriateľov, bláznivej byrokracie. Nie, volá Ťa do života viery s Ním, ktorá vidí realitu. Viera v Boha nie je slepá! Na druhej strane. Ak Boh k Tebe prehovorí, tak si môžeš byť istí dvomi vecmi. 1.Boh nie je blázon, že nevie čo robí. On vie, že budeš mať prekážky. Vie, že to nepôjde len tak. Vie, že sa Ti budú smiať, nadávať a hnevať sa na Teba pre (novú?!) vieru. 2.Boh je väčší ako Tvoji a Boží, nepriatelia. Stvoril všetko, patrí MU všetko, všetko riadi. Tak nie je trochu primitívne to, že pustíme do gatí pri prvej prekážke? Či Boh, ktorý Ťa volá do života viery nie je väčší?

JE! Preto, viera v Boha sa nebojí ťažkej reality.

E.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára