pondelok 11. októbra 2010

Vypočutá modlitba, iná atmosféra

Hej Bože, chcem Ti niečo povedať...


1.Sam 1:18b: „Žena potom odišla svojou cestou, zajedla si a tvár už nemala smutnú.

Čaute. Niekoľko „raňajok“ budem venovať jednej obyčajnej žene a obyčajnému príbehu. Na druhej strane ale tá žena nie je obyčajná a jej príbeh, nie je obyčajný.

Tak, ako ten Tvoj. Príbeh tvojho života je obyčajný – lebo asi nie si prezident, ani majiteľ či riaditeľ medzinárodnej firmy a zrejme nejazdíš na A8 alebo 750-tke. Ak áno, tak si o niečo šikovnejší. Na druhej strane, Tvoj život je výnimočný. Poviem Ti tajomstvo. Nikto nežije život AKO Ty. Nikto nevyzerá ako Ty. Nikto nemá rodinu ako Ty. Nikto nemá rovnaké sny ako Ty. Či svoj život hodnotíš pozitívne, alebo menej pozitívne, alebo ho hodnotíš ako zlý, tvoja výnimočnosť vyniká tým, že si iný, zvláštny, dobre stvorený.

Ale presuniem sa k nášmu príbehu. Prečo je jej život výnimočne výnimočný Ti poviem neskôr, teraz však vidíme jednak ženu, ktorá plakala a sa modlila a potom ju vidíme ako ženu, ktorá odišla „svojou cestou“, zajedla si a tvár už nemala smutnú. Hádajte prečo. Bingo. Pretože Pán Boh vypočul jej modlitbu.

Dôležitý detail. Hospodin vypočúva modlitby. Hospodin vypočúva moje modlitby a Hospodin vypočúva aj Tvoje modlitby.

Niektoré naše modlitby sú dobré a správne a niektoré naše modlitby sú zlé, nesprávne a majú zlé motívy. Niektoré naše modlitby sú krejzy, či arogantné. Niektoré sú rúhavé. Niektoré naše modlitby sú prirodzené, iné sú veľmi neprirodzené verklikovania náboženskej, kresťanskej mantry. Niektoré naše modlitby sú úprimné a dobré. Niektoré sú radostné a niektoré sú smutné. Niektoré naše modlitby sú prosbami, iné sú plné otáznikov a výčitiek Bohu.

Hej, stačí. Dalo by sa pokračovať, ale stačí.

Vráťme sa na začiatok: „Žena potom odišla svojou cestou, zajedla si a tvár už nemala smutnú.“ Vieš čo sa stalo? Modlila sa k Hospodinovi a On ju vypočul.

Detail na ktorý možno často zabúdam ja, Ty, my všetci. Hospodin tieto modlitby počuje. Vôbec to neznamená, že sa mu vždy naše modlitby páčia. Vôbec to neznamená, že to, za čo sa modlíš, všetko splní podľa Tvojich požiadaviek. Na to zabudni.

Nateraz stačí detail, že ich Hospodin počuje. Je tam. Je tam pri Tebe a Ťa počúva. Urobil si čas. Našiel si chvíľu pre Teba. Nebolo to len kvôli Tvojim modlitbám ako takým. Možno, Ťa Hospodin sám priviedol k tomu, aby si sa modlil, aby si si TY uvedomil, že je TU, blízko Teba.

Ak toto nevieš, nie si o tom presvedčený, tak sú tvoje modlitby samomluvou a psychocvičením. Nehovorím, že to je zlé, veď potrebujeme aj psychohygienu...

Hovorím to, že Ťa Hospodin vedie k modlitbám (strašne rôznorodým), aby si vedel, že ON je blízko. To výnimočné je. Tým sa Tvoj život stáva veľmi výnimočným. Ak vieš, že je blízko Teba, že Ťa chce počúvať, začínaš byť na zaujímavej a dobrej ceste. Na ceste, aby si „vstal“. Bude to zároveň cesta, kde môžeš zhodiť ťažké svoje bremená a bude to cesta, kde budeš strácať smútok svojho života.

Ja som sa na to dal, myslím, že som na dobrej ceste. Čo si myslíš, si na dobrej ceste aj Ty?

E.


Ak by mal niekto z vás záujem o detailnejšie informácie o našej službe - práci na novej komunite evanjelia v Košiciach, napíšte mi na e-mail: mozaikakosice@gmail.com . Môžem vám potom posielať aj pravidelné info.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára