piatok 23. októbra 2009

Odvaha konať

Odvaha konať

Na zdolávanie veľkých úloh potrebuješ – konať.

Jozua 1.7: „Len buď silný a veľmi odvážny, aby si konal celkom podľa zákona, ktorý ti prikázal môj služobník Mojžiš. Neuchýľ sa od neho ani napravo ani naľavo, aby si mal úspech, kamkoľvek vkročíš.“

Niekedy, vlastne aj dosť často, čelíme veciam, ktoré sú trochu vážnejšie. Nie všetky veci, ktoré sú pred nami, ale myslím, že veľa. Keď sa pozriete na svoje životy – vlastný hnev, závislosti, skúšky v škole, kolegovia v práci, ktorí sú niekedy... hrozní, manžel/ka, partner, ktorý nerobí to, ako by mohol, ochorenia detí... Nechcem všetko menovať, veď to sa ani nedá. Chcem len povedať to, že Tvoj život nie sú len „hry o fazuľky“.

Čo si veľmi vážim na Bohu je, že to vidí. Nehrá sa s našimi životmi. Nie je len nejakou barličkou. Vidí, že život je vážnejší A nechce riešiť banality: ako sa oblečieš do školy, ako si nafarbíš vlasy, koľko a akých prsteňov si dáš na ruky alebo akú hudbu práve počúvaš. Na Bohu si vážim to, že mu záleží na podstatných veciach v našich životoch.

Na to, aby sme im mohli čeliť, meniť, víťaziť nad nimi, ťažkými bolesťami, nepochopením atď., Boh zasľubuje, že bude s nami a že nám dá silu a odvahu – AK – vykročíme.

Načo by nám bola Božia sila a odvaha, keď ostaneme v teplom kresle s pivom a TV ovládačom v ruke? Na nič. Odvahu, silu a Božiu prítomnosť potrebujeme, ak sme ochotní: „konať celkom podľa zákona, ktorý ti prikázal môj služobník Mojžiš. Neuchýľ sa od neho ani na pravo, ani na ľavo...“.

Na to, aby sme mohli víťaziť Božou prítomnosťou, Jeho silou a odvahou potrebujeme to, aby sme boli ochotní robiť kroky poslušnosti Božiemu slovu. Potrebujeme aktívnu vieru. Na to nepotrebuješ prečítať tisíc kníh, nepotrebuješ chodiť na všetky cirkevné stretnutia, nepotrebuješ sa modliť 2 hodiny denne. Ale potrebuješ vykročiť na základe informácie, ktorú si od Boha dostal. Potrebuješ robiť aktívne kroky na základe Božieho slova, ktoré si práve prečítal.

Boh daruje obrovské povzbudenie do Tvojho života – Jeho prítomnosť, moc, odvahu. Ale aktívnym životom.

Na zdolávanie veľkých úloh potrebuješ – konať.

E.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára