streda 21. októbra 2009

Chcem byť odvážnym

Chcem byť odvážnym

Jozua 1.5b-6: „Budem s tebou, ako som bol s Mojžišom. Nenechám ťa a neopustím. Buď silný a odvážny, lebo ty do dedičstva pridelíš tomuto ľudu krajinu, ktorú som prísahou zasľúbil dať ich otcom.“

Ľudia si o viere v Ježiša často myslia mnoho vecí. Dve z nich sú zaujímavé: 1.Je to o Tvojom pocite istoty. Chudáčik, nevie a postaviť na nohy a potrebuje nejakú cirkev. Keby bol zo silnejšieho cesta, ako som napríklad ja... tak by to zvládal aj bez toho, ako ho volajú...? Ježiša. 2.Je to pre slabochov. Viera je pre tých, ktorí sú slabí a potrebujú oporu. Ja ju nepotrebujem.

Jozue vyrastal pri jednom z najväčších mužov sveta. Bol 40 rokov pri Mojžišovom boku. Mojžiš bol výnimočný Boží služobník. Boh cez neho vyviedol Židov z Egyptského otroctva, dával im jedlo, vodu, staral sa o nich duchovne. Ale do zasľúbenej zeme ich nepriviedol. Do zasľúbenej zeme ich mal priviesť práve Jozue. Židov bolo niekoľko sto tisíc a práve Jozue bol vybraný, aby ich tam doviedol.

Mal pred sebou dve obrovské výzvy: 1.Nikdy nič také ešte nerobil. Neviedol ľudí do nejakej zeme. 2.Žili tam veľmi silné národy a Jozua mal byť generálom židovských vojsk, aby mohli nad nimi zvíťaziť.

Dostáva zasľúbenia od Boha: 1.Budem s tebou. 2. Buď silný a odvážny.

Všimli ste si tu toho ustráchaného slabého Jozuu? Ktorý nevie odkiaľ kam a potrebuje barličku viery? Ktorý sa nevie postaviť životu zoči voči, lebo je slaboch? Ktorý potrebuje svoj vnútorný pocit istoty v neistom svete?

Kresťanstvo, viera v Ježiša, nie je novodobý druh psychologickej terapie.

Je to viera, ktorá je silná a nebojí sa čeliť životu nie ako ten, kto je bitý, ale ako ten, kto je leader. Ten, kto ide do situácií prvý. Ten, kto je odvážny ísť ďalej, ako „tak to robia kámoši“. Keď niekto nechce nasledovať Ježiša, lebo sa bojí výsmechu svojich rovesníkov, alebo svojho frajera za to, že nechce s ním sexovať, tak slaboch je on. Nie kresťan, ktorý získava odvahu nerobiť hriešne veci a nasledovať Ježiša za každých okolností. Verte mi, že žiť s Ježišom je viac odvážne, ako sa ožrať alebo kukať na porno.

Ak túto odvahu naberiete, tak Vám Boh daruje 2 vážne zasľúbenia: 1.Budem s tebou. 2. Silu a odvahu.

E.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára