piatok 9. októbra 2009

Chcem žiť sväto...

Chcem žiť sväto...

1. list apoštola Petra 1.16: „ Buďte svätí, lebo aj ja som svätý!“
1. list Korintským 1.1: ...posväteným v Kristu Ježišovi, povolaným svätým...
Efezským 1.1: ...svätým v Efeze...

Svätý je len Boh. Je bez hriechu, čistý, oddelený od smrteľnosti. Nikto, nikdy a nič nepríde do Jeho svätej prítomnosti – len sväté. Preto, ak sa Ty chceš niekedy dostať k Bohu – na zemi (bližšie) alebo vo večnom živote (úplne blízko), tak musíš byť svätý aj Ty.

Ako? Najprv musíš vidieť, že svätý nie si – teda si nesvätý, hriešny, porušený. Následkom čoho činíš pokánie zo svojich skutkov, hriešnych myšlienok a túžob. Druhým krokom je, že si vierou privlastníš Kristove dielo (narodenie, život, pokušenia, nesenie kríža, ukrižovanie, zmŕtvychvstanie) a Jeho osobu – kým bol a kým je.

Tak si povolaný k vzrušujúcemu životu viery. Týmto sa stávaš svätý Ty. Svätým sa staneš raz a navždy.

Dnes Ti chcem ukázať druhý základný krok ako sväto – žiť.

Stále ma fascinujú géniovia. Sú to makači vo svojich odboroch. Sú to ľudia, ktorí celou dušou a silou sa venujú jednej veci. Medzi nimi sú špičkoví hudobníci ako Bono, Lenny Kravitz, zosnulý M.Jackson. Takto by som mohol menovať rôznych ľudí z rôznych odvetví, ako sú historici, filozofi, režiséri a pod. Fascinujú ma tým, že sú charizmatickí, lebo ich práca je ich najhlbšou vášňou a PRETO sa stali špičkami. Byť pri nich blízko je ako byť pri zdroji elektrizujúcej vášne, energie, geniality, výdrže, driny.

Poviem Vám jedno tajomstvo. Ak by ste mohli tráviť s Kravitzom jeden týždeň. Byť pri jeho ranných meditáciách, tréningu, improvizáciách, rozhovoroch, koncertoch. Okrem toho, že by Ti oči vypadli z jamiek a nevedel by si vydať normálne slovo zo svojich úst, jedine koktavo... to-to-to je fakt re-re-realita...? Garantujem Ti, že by tvoj život bol zmenený. Nezostal by si tým, kým si bol predtým. Teraz nechcem rozoberať psychologický a osobnostný rozsah tohto faktu. Chcem povedať jedno: ich vášeň a osobnosť by s Tebou navždy pohla.

Tak je to so svätým životom. Ak sa dotkneš Ježiša, je to fascinované elektrizovanie na celý život. A čím viac si s Ním, tým viac Jeho geniality na Teba prechádza. Tým viac jeho vášne, pokoja, milosti, radosti, lásky, moci, víťazstva, čistoty a slávy. Zoznam je nekonečný.

Viete, kresťania nie sú bezduché bábky. Sú to svätí, ktorí horia vášňou pre Ježiša a Božie kráľovstvo. Fascinujúca realita.

E.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára