utorok 9. februára 2010

Spoločenské mravy

Spoločenské mravy

Ježiš prekročil pravidlá, aby prišiel za Tebou.

Ján 4:3-4, 9: „opustil Judsko a šiel zase do Galiley. Musel však ísť cez Samáriu. … Povedala Mu žena Samaritánka: Ako môžeš Ty, Žid, pýtať si vody odo mňa, ženy Samaritánky? Židia sa totiž nestýkajú so Samaritánmi.

Bolo by super, keby sa Ti (kvôli pochopeniu kontextu) podarilo prečítať celých 8 veršov, ktoré sa týkajú dnešnej myšlienky. Môžeš si ich nájsť napríklad na: http://www.ceit.sk/wwwisis/biblia.htm text je Ján 4:3-10.

Už sa Ti stalo, že si chcel niekoho obísť. Proste, prechádzal si sa v meste a v diaľke si zahliadol človeka, ktorého si obišiel. Niekedy sa Ti to podarilo, niekedy nie. Najlepšie bolo, ak si ťa ten človek nevšimol...

Judsko je od Galilee vzdialené približne 80 km. Medzi nimi však bola Samária. Samaritáni boli pre židov sektári, zblúdilci, miešanci. Pre Židov bolo nepredstaviteľné sa so Samaritánom stretnúť a rozprávať sa s ním. Židia ten kraj obchádzali. Čiže si pridali 20-30 km, aby do sektárskej Samárie nevkročili. Ak Ty chceš niekoho obísť urobíš max. 30 metrov navyše. Židia boli ochotní urobiť navyše 20-30 km! Teda, kvôli spoločenským zvykom, urobili namiesto 80 km, 110-120 km.

No Ježiš ich neobišiel. Biblia dokonca hovorí o tom, že to urobiť „musel“. Pri studni stretol ženu Samaritánku a začal sa s ňou baviť. Ďalší prešľap. Ježiš, Žid, sa nielenže stretol so Samaritánkou, ale sa ozval k žene. Ešte aj dnes sú v tradičných arabských krajinách za toto tvrdé postihy! To sa nerobí!

Prekročil 5 spoločenských zvykov:
1) Náboženské – Žida sa so Samaritánmi nestretávali. 2) Sociálne – ženy s mužmi nekomunikovali. 3) Spoločenské – bola to nemorálna žena. Mala 5 manželov a teraz žije s „milencom-priateľom“. Len si spočítajte, koľko asi musela mať v posteli chlapov. Veď Ježiša mohli obviniť, že bol iba ďalší v poradí! S takými ľuďmi sa proste nestýka! No, Ježiš to urobil. 4) Teologické – s takouto ženskou sa bavil o duchovných veciach. 5) Misijné – na to, aby sa zmenil jej život, stačilo, že hlboko v srdci spoznala Božieho proroka. Že uverila, že to (na koho sa pozerá) je Kristus, Záchranca. Vo vtedajšej dobe, ak by sa chcela stať „veriacou“ musela by podstúpiť mnohé katechézy, ceremónie, očisťovania. Aj dnes to tak je... No pri Ježišovi to tak nebolo.
Ježiš prekročil 5 vážnych spoločenských mravov. Lebo mu na nej záležalo.

Myslíš si, že Ježiš neprekročí prekážky, ktoré sú medzi Tebou a Ním? Prekročí. A prečo? Pozývam Ťa na nasledujúce „raňajky“, aby si zistil – PREČO to Ježiš urobil pri tejto žene a prečo prekračuje konvencie, aby prišiel aj k Tebe.

On to urobil a znovu urobí. Aby sa k Tebe mohol prísť.

E.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára