štvrtok 11. februára 2010

Proste, musel ísť...

prepáčte, že trošku dlhšie, ale snáď to stojí za to...



Musí to urobiť

Ježiš prekročil pravidlá, aby prišiel za Tebou, pretože to urobiť „MUSEL“.

Ján 4:4: „Musel však ísť cez Samáriu.

Ježiš neobišiel národ, ktorý Židia bežne obchádzali. Neobišiel sektárov, zblúdilcov, pohanov, zmiešancov... ale išiel k nim, pretože: MUSEL. Ježiš neobišiel nemorálnu ženu. Ježiš neobchádza hriešnika, človeka s otázkami, človeka, ktorý nevie kade ďalej. Ale na rozdiel od mnohých „čistých duchovných ľudí“ za tou ženskou, za tým človekom a za Tebou išiel a pôjde, pretože to urobiť: MUSÍ.

V minulých raňajkách si čítal/la, aké prekážky, spoločenské normy a mravy Ježiš „musel“ prekročiť aby sa dostal k človeku. Teraz budeš čítať to, prečo ísť k takejto ženskej, ku mne a k Tebe ísť musel a musí.

Sú 2 hlavné typy motivácií, prečo človek niečo urobí. Prečo to chce a musí urobiť. Prvá je: Lebo BU-BU-BU. Je to motivácia aj pozitívna. Tá hovorí, že ak niečo urobíš, dostaneš cukrík, počítač alebo lyže, alebo dievča... Čiže robíš niečo, aby si niečo dostal. Druhý typ motivácie je negatívny: ak „to“ neurobíš, tak niečo nedostaneš, alebo budeš potrestaný. Napríklad: ak donesieš v škole 5, tak sa nebudeš môcť hrať s kamošmi. Takýto typ sa ale veľmi často vyskytuje aj v katastrofálnych scenároch: „ak sa so mnou nevyspíš, tak na Teba kašlem...“ Hádajte či typ motivácie: BU-BU-BU funguje. 100%-ne. Zanecháva však za sebou neskutočné zranenia duší.

Druhý typ motivácie je motivácia z presvedčenia. Tam netreba bu-bu-bu. Je to čin z hlbokého presvedčenia. Táto motivácia je tak silná, že ju často nezastavia ani prekážky. Táto motivácia za niečo stojí. Táto motivácia, pretože jej základ je presvedčenie, prežije krízy. Táto motivácia je silou dospelého človeka.

Ježiš za Tebou ide, kvôli tomu, že je motivovaný. A tá motivácia mu hovorí, že to urobiť MUSÍ. Tu je niekoľko dôvodov PREČO:

  • Boh človeka, Teba miluje. Je to Božia láska, ktorá ide smerom k Tebe.
  • Boh Ježiš rovnako miluje človeka, Teba. Pretože pôsobí tá istá Božia láska.
  • Videl nebesia a to, čo sa tam deje (ako jediný človek!). Videl tam obrovskú radosť nad jedným hriešnikom. Preto za Tebou ide, lebo vie, že sa nebo a anjeli nesmierne radujú nad Tebou, ak sa mu odovzdáš.
  • Je to Boží plán, aby za Tebou Ježiš išiel. Ježiš svojho Otca poslúchal na 100%.
  • Ak by Boh k nám, k Tebe neprišiel, NIKDY by si nenašiel cestu do večného života. NIKDY by si nemohol ísť k Bohu, stretnúť Ho.
  • Boh vidí, že si stratený/á a že Ho potrebuješ. (Nie je to hanba!)

Preto Ježiš „musel“ a „musí“ ísť za ľuďmi, ako si Ty a ja.

E.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára