streda 6. októbra 2010

Neobyčajná, obyčajná modlitba

Neobyčajné, obyčajné modlitby veľkých príbehov. Aj toho Tvojho.

1.Sam 1:10: „Ona sa v žalostnom plači modlila k Hospodinovi.

Jedna žena sa modlí. No, presnejšie, modlí sa a plače. No a čo? Čo je na tom divné, veď na svete je plno plno žien, ktoré sa modlia. Na svete je aj plno plno žien, ktoré si poplačú. Čo je na tom divné?

Divných je niekoľko vecí. Napríklad aj to, či ľudia len plačú. Či sa ľudia len modlia. Či ľudia vedia plakať a modliť sa... Či ľudia vedia všetky tri veci dokopy: plakať, modliť sa a ešte k tomu aj k Hospodinovi. Bohu, ktorý človeka stvoril, miluje ho, má pre neho plán. K Hospodinovi, ktorý dal svojho jediného Syna, aby zomrel za naše hriechy, ktorý vstal z mŕtvych, aby sme my večne žili.

Ešte detail. Nehovorím tu len o babách, ale aj o tvrdých chlapoch. Ktorí ale takí tvrdí (akí by chceli byť) vôbec nie sú. A ktorí ani takí chlapi, akí by chceli byť... no. Čiže modlí sa človek. Dievča. Chlapec. Baba. Šrac. Žena alebo muž.

Ozaj. Poznáš takýto druh plaču? Mix týchto troch? Možno poznáš len obyčajný plač. Možno poznáš len obyčajnú modlitbu.

Možno poznáš len obyčajného boha. Alebo poznáš Hospodina, ku ktorému sa táto žena modlí?

Boh sa chystal na zmenu dejín. Mal do dokonale naplánované. Mal to dobre zorganizované. Miloval a miluje ľudí a preto rôznymi spôsobmi veľmi evidentne vstupoval a stále vstupuje do ľudských dejín.

Vieš čo? Táto zvláštna modlitba. Tento plač. K tomuto Hospodinovi... má s tým niečo spoločné.

Pýtaš sa možno, kde je BOH ???!!! Ja sa pýtam Teba. Ak by tu bol a chcel vstúpiť do dejín tvojho života, dáš mu šancu? Budeš naozaj plakať? Budeš sa naozaj modliť? K Hospodinovi?

Začína sa veľký príbeh. Som presvedčený, že aj tvoj.

E.

1 komentár: