streda 27. októbra 2010

Reštart vzťahu s Bohom III.

Skláňaj sa pred tým, kto za to stojí. Od toho závisí, či Tvoj život upadá, alebo naopak, vzrastá.

Marek 1:9-11: „V tých dňoch prišiel Ježiš z galilejského Nazareta a Ján ho pokrstil v Jordáne. Keď vystupoval z vody, videl roztvorené nebesá a Ducha, ktorý ako holubica zostupoval na neho. Vtom z nebies zaznel hlas: Ty si môj milovaný Syn, v tebe mám zaľúbenie.

Reštart potrebuješ. Reštarty často aj robíš. Biblia Ťa volá, aby si svoj reštart života urobil voči Bohu Ježišovi Kristovi. Poviem Ti aj prečo.

Filozof, Pavel Kosorin, povedal: „Veľkosť človeka je daná veľkosťou toho, pred čím je ochotný sa skloniť.“ Kamarát, si ten a si taký veľký, pred kým a pred čím sa skláňaš. Vždy. To neobídeš. S kým reštartuješ svoj život, taký si. S kým reštartuješ život, pred kým a čím sa skláňaš, tak voči „tomu“ máš rešpekt, bojíš sa, tešíš sa, prežívaš vášeň, odovzdanie... Pred čím všetkým sa skláňame? Pred partiou, pred matkou, pred svojim frajerom, pred svojou babou, skláňame sa pred prácou, pred diskotékou, pred alkoholom, pred pornografiou, sexom, reklamami, romantickými filmami. Skláňaš sa nie pred všetkým, ale pred mnohým určite... Stále reštartuješ svoj život. Pozri sa na neho, či je taký o akom snívaš.

Ak sa začneš skláňať pred Bohom, tak je princíp ten istý, ale výsledok, život, je úplne iný. Podoby života sú iné, výsledky „skláňania sa“ sú úplne iné. Keď sa skláňaš pred vecami, ktoré pominú, tak si vždy menší a strácaš sa. Vždy Ťa ničia, deformujú, zmenšujú a ponižujú. Ak sa skláňaš pred Ježišom, tak je to presne naopak. Veľkosť Boha Ťa dvíha. Nebudeš Boh, ale sa mu budeš stále viac a viac podobať. Nebudeš strácať svoju silu a múdrosť, ale ich budeš získavať. Nebudeš strácať život a nebudeš ponižovaný/ná, ale bude rásť Tvoja sebaúcta. Nie iní Tebou budú manipulovať, ale Boh Ťa bude viesť po cestách o akých možno ani nesnívaš.

Pri reštarte svojho života s Bohom nemáš len podporu, ale máš Boha.

Dlhšie píšem reflexiu na jeden biblický text. Je to preto, lebo tu vidno komplexnosť Boha. Boh, ktorý Ťa stvoril a udržiava svet pri existencii prehovoril celému svetu, ku komu sa má skláňať. Ak sa skláňaš k Ježišovi (Božiemu Synovi), tak sa skláňaš pred Bohom celej Galaxie. Stávaš sa Božím. Keď sa skláňaš pred Ježišom, tak sa na Teba začne vzťahovať celý Ježišov život a to, čo urobil. Ježiš totiž neprišiel na zem len tak, aby nám ukázal, ako vyzerá „dobrý“ človek. Ježiš prišiel, aby Ťa vykúpil z otroctva Tvojich hriechov a dal nový život. Že sú to náboženské nepochopiteľné frázy? Tak poďme pomalšie: 1)Ježiš prišiel... to netreba popisovať. Je to historický fakt. 2)aby Ťa vykúpil z otroctva Tvojich hriechov... Toto už vyzerá, ako náboženská hantýrka, ale nie je. Otrok je človek, ktorý nemá svoju slobodu. Nemôže si robiť čo chce, kedy chce a ako chce. Tvoj hriech sú okovy, ktoré Ťa držia ďaleko ďaleko od Boha, od Božej blízkosti a od večného života. Ak si myslíš, že nemáš hriechy voči Bohu, urob si malý test. Vezmi si desať Božích prikázaní a detailne nimi prejdi a zisti, či si schopný ich plniť. Ale buď pri tom poctivý... Nedokážeme ich plniť, vieš prečo? Lebo človek je ďaleko od Boha a Jeho štandartov. Si v okovách hriechu a preto Ťa musel prísť niekto vykúpiť. Normálne zaplatiť, aby si bol slobodný. Urobil to svätý Boží Syn, Ježiš. Zaplatil za Tvoje hriechy svojou krvou na kríži. Normálne zaplatil, ako Ty platíš v Tescu veľký nákup. Žiadne náboženské reči. Jednoduché pochopiteľné veci.

Je toho ešte veľa, čo by som mohol napísať. Ale nechám to na ďalšie raňajky. Spolu sa pozrieme na to, čo znamená, že Ti Boh Ježiš dáva nový život a odkiaľ budeš mať silu ho žiť. Stále sme v jednom biblickom texte... Vidíš, aká je Biblia zaujímavá kniha?

E.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára