piatok 20. novembra 2009

Vládni

Vládni



Máš výsadu a zodpovednosť vládnuť – to si TY.



1.Mojžišova 1.26, 28: „Potom riekol Boh: Učiňme človeka na svoj obraz, podľa našej podoby, aby panoval... naplňte zem; podmaňte si ju a panujte nad...“



Pán Boh stvoril človeka predivne. Venoval mu svoj čas, lásku, kus seba, určil dokonca aj to, že človek bude stvorený podľa Božej podoby. To však nie je koniec, iba začiatok toho, kým človek je. Boh mu dáva zodpovednosť. Boh Ti dáva zodpovednosť vládnuť.



Čo to znamená? Znamená to, že Boh tvorí celého človeka podľa svojej podoby. Myslenie, cítenie, reč a zodpovednosť. Kým človeku nie je daný zmysel činov, kým nemá daný mandát a víziu toho, čo vlastne má robiť, tak nemôže vykročiť dopredu. Boh nielenže bol a je (existuje), ale aj koná, tvorí. Nie hocijako, ale premyslene, s plánom, s láskou a múdrosťou.



Boh hovorí Adamovi, človekovi, Tebe a mne: „panuj, podmaňuj si... zem...“. Vo väčšine ľudí tieto slová vyvolávajú negatívne pocity. S „panovaním, vládnutím“ máme spojené zlé zážitky a skúsenosti. Boh však má na mysli nie tyranstvo, slepú poslušnosť a autoritárske povýšenectvo. Všimnite si, ako Boh prejavuje svoju autoritu. S láskou plánuje, tvorí, premýšľa, skláňa sa k zemi, hovorí ku svetu, vdychuje život, dáva slobodu, spúšťa život, tvorí ho a chráni ho... Toto je „vládnutie“ Božie. Božia autorita je, že má moc, stará sa, spravuje, správa sa k stvoreniu zodpovedne.


Teraz hovorí človeku, Tebe a mne, aby sme robili to isté! Je nesmiernou výsadou to, že Boh nám dáva takúto zodpovednosť. Dáva Ti možnosť vstupovať do chaosu, ktorý je v Tebe a okolo Teba. Dáva Ti výsadu, aby si menil svoju rodinu, svoje vzťahy, aby si robil veci pre dobro zeme a ľudí.


Že nevieš, ako to máš robiť, lebo to okolo seba nevidíš? Pozri si programy ako „Modré z Neba“, alebo projekt „Dobrý Anjel“. Tvoje okolie potrebuje človeka, ktorý bude tvoriť pokoj, bude sa múdro starať a budovať to, čo je rozbité. Najlepšie to budeš robiť vtedy, ak sa budeš učiť od samotného, dobrého, múdreho Boha.


Je to veľká vec, že Ti Boh dáva takéto zodpovednosti. Teším sa z toho, ako si Ťa Boh chce používať.


E.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára