piatok 13. novembra 2009

Si

Si

Božie myšlienky, láska, čas a dotyky – to si TY.

1.Mojžišova 1.26a; 2.7: „Potom riekol Boh: Učiňme človeka na svoj obraz, podľa našej podoby... Vtedy Hospodin Boh stvárnil človeka z prachu zeme a vdýchol mu do nozdier dych života; tak sa človek stal živou bytosťou.“

V úplnom úvode Biblie, v prvej knihe Starého Zákona, nám Boh zanecháva správu o tom, ako a za akým účelom stvoril svet a všetko, čo na svete existuje. Boh cez aktívne, mocné, múdre slová riekol – a stalo sa. Stvoril – svetlo, slnko, hviezdy, vody, oblohu, trávu, kvety, stromy, zvieratá a … človeka. No človeka, trochu ináč.

Vzniká porada medzi osobami Božej trojice. Boh, ktorý tu tvorí je nazývaný (hebrejsky) Elohim. Slovo má tvar množného čísla, doslava „Bohovia“. Teda, Božia Trojica - Boh Otec, Boží Syn – Ježiš Kristus a Duch svätý sa radia, ako bude človek, Ty, ja, Tvoj brat, sestra, manžel, manželka, Tvoj otec, Tvoja babka vyzerať. Je nádherné, že si na Teba Boh urobil zvláštny čas. Pozastavil sa nad Tebou a dával si otázky: „Aký budeš? Ako budeš vyzerať? Aké budeš mať charakterové vlastnosti?“ Pri kvetoch, stromoch, vode, zvieratách Boh až takú námahu nevynakladá. Ale na Teba a na mňa áno. Človek je výnimočný, ľudstvo je výnimočné, Ty si výnimočný.

Pán Boh sa Tebou naozaj zaoberá. Nie, nezabudol na Teba. Myslel na Teba, keď Ťa stvoril a myslí na Teba počas celého Tvojho života. Boh miluje svoje stvorenia. Vytvoril si niečo vo svojom živote? Nejakú pieseň? Obraz? Fotografie? Báseň? Rodinu? Počítačový program? Alebo vzťah s niekým?

Aj keď to neboli a nie sú dokonalé diela, sú výnimočné. Vieš prečo? Lebo si o nich premýšľal. Plánoval si ich. Strávil si nad nimi čas. Tvoje ruky, srdce, myseľ tie veci modelovali. Možno si sa pri tom zašpinil, porezal, odišiel Ti hlas, alebo si sa zabudol navečeriať. A preto sú Tvoje výtvory výnimočné. Vždy sa na nich budeš pozerať akosi... ináč.

Vieš, Pán Boh na Teba práve preto pozerá... ináč. Miluje to, čo stvoril. Dal do toho kus svojho srdca, mysle, lásky.

Áno, hovorím o Tebe...

E.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára