utorok 17. novembra 2009

Podoba

Podoba

Božia podoba, radosti a bolesti – to si TY.

1.Mojžišova 1.26: „Potom riekol Boh: Učiňme človeka na svoj obraz, podľa našej podoby...“

Po konferencii Božích osôb Trojice sa Boh Otec, Ježiš Kristus a Duch Svätý rozhodli, že učinia človeka podľa svojej podoby. V posledných „raňajkách“ som písal o tom, prečo si tak hodnotný v očiach Božích. V prvom rade preto, lebo si Jeho stvorenie. Boh nad tebou premýšľal, plánoval Ťa stvoriť, modeloval Ťa v lone Tvojej matky, trávil nad Tebou svoj drahocenný čas a preto aj Ty si... drahocenný.

Dnes Ti chcem povedať o tom, na koho sa podobáš. Neboj sa, nesledujem Ťa na Tvojej web kamere. Ak Ťa nepoznám, neviem, ako vyzeráš. Neviem presne, kto teraz číta tieto riadky.

Keď Boh tvoril človeka – Adama a v ňom celé ľudstvo, aj Tvojich rodičov, aj Teba, tak tvoril: „... na svoj obraz, podľa našej podoby...“. Waw. Boh si nielenže na mňa urobil čas, ale mi dal schopnosť podobať sa na Neho? Nejedná sa tu len o fyzickú podobu. Koľko a akej farby mám vlasy. Či vážim 130 alebo 60 kg. Ide síce aj o fyzickú podobu, ale hlavne o duševnú, myšlienkovú, citovú a duchovnú.

Človek sa podobá Bohu v tom, že cíti radosť – podobne ako Boh. Že cíti smútok – podobne ako Boh. Že rozmýšľa - podobne ako Boh. Že prežíva lásku – podobne ako Boh. Že vie pohladiť – podobne ako Boh. Že vie hovoriť – podobne ako Boh. Všetky ľudské vlastnosti sú poznačené hriechom, sebeckosťou, aroganciou a pýchou a v tom sa na Boha naozaj nepodobáme. ALE základná podoba tu je.

Druhým dôvodom, prečo si pre Boha drahocenný je, že si stvorený na Božiu podobu. Dokonca aj róm, narkoman, nechcené dieťa, postihnutý, buddhista alebo moslim je stvorený na Božiu podobu.

Človek je pre Boha drahocenný, pretože: 1Na neho si určil zvláštny čas a 2.pretože je stvorený na Božiu podobu.

Áno, hovorím aj o Tebe...

E.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára