utorok 24. novembra 2009

Nepriateľstvo

Nepriateľstvo

Ďakujem za dar „nepriateľstva“.

1.Mojžišova 3.15: „Nepriateľstvo ustanovujem medzi tebou a ženou, medzi tvojím potomstvom a jej potomstvom...“

Nepriateľstvo? Prosím, dobre čítam? Veď čo majú vianoce s nepriateľstvom spoločné? Možno si myslíte, že si robím srandu, alebo som sa zle vyspal...

Vďaka Bohu za nepriateľstvo! „Nepriateľstvo“ je prvým vianočným darom od Boha pre človeka, pre Teba. Dostali ho prví ľudia, ktorí boli oklamaní a postavili sa Bohu chrbtom.

Predtým, pred pádom, predtým, ako Adam a Eva zhrešili voči Bohu, mali s Ním takmer dokonalý vzťah. Veľa sa s Ním rozprávali. Boh im pomáhal pri práci. Vedeli, že majú istoty pre svoje životy. Ich duše boli úprimné a naplnené. Adam a Eva prežívali hlboké potešenie a vášeň bez toho, aby sa za niečo medzi sebou hanbili. Spoločne budovali svoj domov. Všetko bolo v poriadku.

Po tom, ako ich diabol oklamal, chceli sa stať „ako Boh“. Nestali sa ním, ale začali prežívať hanbu, strach, obviňovanie jeden druhého, obviňovanie Boha. Čo si myslíš, aký je život v strachu, hanbe pred svojim najbližším človekom, obviňovaní sa navzájom, bez toho, aby boli medzi Tebou a Tvojim blízkym pochopenie a úprimná vášeň. Bez istoty, že kráčaš správnym smerom v živote. Bez istoty, že Boh Tvoje bolesti cíti a Tvoje prosby počuje... Ja teraz nehovorím o náboženskom živote! Ale o normálnom živote.

Boh na tomto mieste vkladá nepriateľstvo. Medzi dvomi stranami. Medzi Diablom, zlom, ktoré to celé spôsobilo a ktoré vždy pôsobí medzi nami. A medzi potomstvom „ženy“. Tu sa s najväčšou pravdepodobnosťou hovorí práve o Márii, ktorá porodí Ježiša.

Teda, Boh vložil nepriateľstvo medzi Diabla a Ježiša. Boh daroval ľudstvu, Tebe a mne nepriateľstvo. Že prečo je to dobré?

Diabol a Ježiš. Sú dva proti-póly života. Diabol má v rukách smrť, choroby, bolesti, žiaľ, hanbu, strach, ponižovanie, klamstvá, zločiny, oddelenie človeka od milujúceho Boha. Toto všetko je Diablov svet.

Práve tým, že Boh pred niekoľkými tisícročiami zasľúbil nepriateľstvo Diablovi, tak nám, Tebe a mne ukázal, že je iná možnosť života! Áno, Tvoj život má inú alternatívu! Má alternatívu voči smrti a zranenosti. Tá alternatíva je, že Boh vyhlasuje Diablovi nepriateľstvo, vojnu.

Narodí“ sa niekto, kto Ťa znovu vráti preč od Diabla, späť ku Bohu. Toto sa objektívne naplnilo na prvé vianoce v dejinách ľudstva. Toto je nádej pre Teba!

E.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára