piatok 12. novembra 2010

Spojka, ktorá sa ponížila

Ježiš sa ponížil na našu úroveň. Vyber si dobrú spojku, Ježiša.

Hebrejom 2:9: „Hľadíme však na Ježiša, postaveného o niečo nižšie, ako sú anjeli...“

Na koho to máme hľadieť? Do koho máme vkladať svoju nádej? Kto je ten, pre koho sa oplatí žiť? Kto je ten, pri kom nachádzame večnosť a cestu do večnosti? Hľadíme však na Ježiša... na spojku medzi Bohom a Tebou, ktorý 1)pochádza z neba, 2)vykonával Božiu vôľu a 3)sa ponížil na našu úroveň.

Keď premýšľam o rôznych náboženských či politických osobnostiach, ktorých ľudia milovali, tak to boli takmer vždy ľudia, ktorí sa ponížili na úroveň bežných ľudí (hlavne chudobných). Mnohokrát to bolo pravdivé. To je prípad Mahátmu Gándhího, Gautamu Buddhu či iných. Mnohokrát to bolo iba hrané. Politickí, či duchovní vodcovia boli a sú nesmierne bohatí, ale pred ľuďmi sa tvária, že im dávajú, že sa o nich starajú a že im ide o ich dobro.

Vieš, čo? Funguje to. My ľudia sme fascinovaní tým, keď sa niekto skláňa na našu úroveň. V tej chvíli, keď sa to stane, často zabudneme na to, že to tí ľudia iba hrajú, aby nás oklamali, lebo sme očarení tým, akí sme pre nich dôležití, že si nás niekto všimol. Určite, ako som vyššie spomenul, mnohí z nich takí naozaj boli, ale mnohí vôbec nie. Tých negatívnych príkladov je samozrejme oveľa viac.

Teraz opisujem len holý fakt. To, ako funguje ľudská myseľ a emócie. Tento princíp ale platí aj medzi mnou, Tebou, človekom a Bohom. V bežnej predstave človeka bolo a často aj je to, že Boh je vzdialený a nám nerozumie. Ako môže dopustiť toto a tamto? Ako môže niečo odo mňa chcieť, keď nevie, aké to je ťažké? Ako môže vedieť, čo sú pokušenia, skúšky, sklamania, zneužitia a bolesti?

Mám pre Teba dve správy: 1)Boh od Teba vyžaduje jasné rozhodnutie, aby si odovzdal svoj život Ježišovi. Chce od Teba, aby sa Ježiš stal stredobodom Tvojho života a aby On určoval ako žiješ. Na to by si mohol povedať: „Čo je to za blbosť? Ako mi môže rozumieť? Ako odo mňa môže niečo chcieť, ak nie je v mojej koži?“ Jasné, otázok môžeš mať oveľa (a dúfam, že aj máš) viac. Tvoje otázky voči Bohu ale neznamenajú to, že si môžeš robiť, čo chceš. Môžeš, ale si za svoje postoje a skutky plne zodpovedný. 2)Boží Syn Ježiš , ktorý je Bohom, Ti úplne rozumie. Ježiš, Boh z nebies sa stal človekom, ktorý cítil chlad, smäd, strach, smútok, hnev, odmietnutie, výsmech. Poznal choroby, chudobu, smrť, bitku, oklamanie. Boh Ježiš sa stal bábätkom, ktorý by bol zomrel, ak by ho nebola jeho matka Mária prebaľovala a kŕmila. Ježiš sa ponížil, stal sa človekom, podobným Tebe a mne. Ježiš prežíval VŠETKY skúšky, bolesti, pokušenia, starosti, odmietnutie, ktoré prežívame my ľudia, Ty aj ja. On vie, akú bolesť spôsobuje rozvod rodičov. On vie, akú bolesť pôsobí to, keď niekoho niekto znásilní. On vie, akú bolesť pôsobí to, keď niekomu náhle zomrie manžel, manželka, brat či sestra.

Tento bod 2 má mnoho oblastí. Zrejme jej budem venovať niekoľko „raňajkok“. To, čo je dnes pre Teba najdôležitejšie je, aby si vedel, že: Boh, Ježiš sa ponížil na našu úroveň a pozná moju, Tvoju a našu situáciu. Preto hľaď, pozoruj len na Ježiša. Preto mu odovzdaj svoj život. Preto mu dôveruj, že On Ťa vedie a bude viesť.

Ježiš sa ponížil na našu úroveň. Vyber si dobrú spojku, Ježiša.

E.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára