streda 10. marca 2010

Kvalitné zmeny

Kvalitné zmeny

Zmena je možná aj u Teba!

2 Kronická 17:12: „Tak Jóšáfát mocnel a dosahoval vrchol.

Pre zmenu, niečo zo Starého Zákona.

Zdá sa Ti, že sú v Tvojom živote veci, ktoré Ťa valcujú? Zdá sa Ti, že čelíš „obrom“, s ktorými si nevieš poradiť? Zdá sa Ti, že si chcel (a chceš) žiť trochu ináč, ale akosi nemáš síl ku zmenám? Howard Hendricks z Dallaského Teologického Seminára raz povedal: „Nikdy som nestretol kresťana, ktorý plánoval žiť priemerný život, ale stretol som plno priemerných kresťanov.“ Kľudne si jeho citát aplikuj na svoj život ako celok. Mohlo by to vyzerať takto: „Nikdy som neplánoval žiť priemerný, alebo podpriemerný život. Žiaľ, ak sa na seba pozriem, tak som prvý, kto tak žije...“

Že to pasuje k Tebe? Ku mne tiež.

Len zopár info o tom čomu čelil novonastúpený Júdsky kráľ Jóšafat (vládol v Júdsku v r.873-849 pred n.l.):
  • stále vojenské útoky na Júdsko; mnoho prehier a strát na ľudských životoch; slabé vojsko; rozbitý vzťah s ich bratskou susednou krajinou (Sever.Izraelom); obrovské modlárstvo – aj keď to boli Izraeliti, prijali množstvo iných bohov, mýtov, okultizmu, astrológie, povier od ktorých očakávali praktickú pomoc (aj v „kresťanstve“ sa to všetko objavuje); vôbec nepoznali Božie Slovo; vôbec nepoznali právne Zákony...

Čo myslíte, takto mal vyzerať Boží ľud? Takto mal vyzerať Izrael? Kráľ Dávid sa musel v hrobe obracať, keď to videl! Ak sa pozriete na svoje životy, čo myslíte, vyzerajú tak, ako by mali? Myslíte, že nie celkom? Ok.

Pozrime sa na to, čo všetko kráľ Jošafat vykonal. Detaily vynechám...:
  • vojensky posilnil Júdsko; nasadil stabilné a stále vojenské posádky; vytvoril silné spojenectvo so Sev.Izraelom; takmer úplne zničil vplyv okolitých pohanských modiel; zaviedol vyučovanie Božích štandardov života; vytvoril stabilný právny systém; vytvoril odvolací súd.
Neostáva mi priestor, aby som popísal, odkiaľ mal Jošafat silu, aby vykonal tie zmeny. Urobím tak v nasledujúcich raňajkách. To však, čo je pre Teba najdôležitejšie dnes, je: Zmena je možná! Môžeš žiť život lepšie, ako len podpriemerne. Môžeš žiť život oveľa lepšie, ako by si si vedel predstaviť. Zmena je možná aj u Teba!

E.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára