pondelok 22. marca 2010

Zmeny...

Zmeny...

Zmena je zásah do životnej stability.

2 Kronická 17:12: „Tak Jóšáfát mocnel a dosahoval vrchol.

Hej, zmena je naozaj možná. Musím však priznať, že niekedy menej, niekedy viac... je zložitá.

Veci naozaj nie sú až tak jednoduché. Sme ľudia, ktorí sa potrebujeme na niečo fixovať. Potrebujeme mať nejaké stabilné prvky v živote. V dvoch rovinách. Prvá rovina je stabilita základu a druhá stabilita foriem, konkrétneho správania. Ak hovoríme o zmene v našich životoch, tak spravidla myslíme na zmenu tej druhej roviny. Je logické, že ak chceme niečo meniť, budú to formy, správanie.

Problém je, že keď majú prichádzať do Tvojho a môjho života zmeny, keby si sa mal sám meniť, keby si mal meniť svoje postoje, tak to znamená, že strácaš základ. Vieš, ja tu nehovorím o zmene účesu, alebo zmene farieb oblečenia. Hovorím o zmene správania a foriem... Ak sa meníš a strácaš základ na ktorom si stál, čo Ti vlastne ostane? Čo urobíš, ak stratíš nervy? - vrátiš sa späť. Čo urobíš, ak sa zraníš? - vrátiš sa späť. Čo urobíš, keď príde pokušenie (sexuálne, alebo, že chceš niekým manipulovať? = nie je medzi nimi rozdiel...) ? - vrátiš sa späť. Čo urobíš, keď Ti ochorie alebo zomrie niekto blízky? - vrátiš sa späť.

Vždy sa vraciame späť k svojmu základu. Ku základu vnútornému a ku základu v správaní (formách).

Z toho dôvodu, to nie je vôbec jednoduché. Stále ale platí, že zmena možná je. Verím tomu, musím tomu veriť. Ak by to nebola pravda, tak zomrieme ako zadubenci, totálni slabosi a hlupáci. Mimochodom, žiaľ, videl som a vidím príliš veľa takýchto ľudí.

Možno myslím na Teba, možno na seba, možno na svojho suseda. To vôbec nie je podstatné. Podstatné je, či tú zmenu chceš, lebo vieš, že ju potrebuješ. Zatiaľ...

E.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára