utorok 12. júna 2012

Čo som sa naučil za osem rokov manželstva

-->
Dnes (12.6.) máme ôsme výročie nášho manželstva s Marikou a chcem sa s vami podeliť o osem vecí, ktoré som sa o manželstve za ten čas naučil.

1. Učím sa spoznávať a objavovať človeka. Keď som si bral Mariku, chodili sme spolu jeden a pol roka. Myslel som si, že ju poznám. Figu. Nič som nepoznal. Je úplne, úplne iná, ako som ja a je úplne iná, ako som si myslel. Čím ďalej, tým viac však zisťujem, že je veľa vecí, ktoré na jej charaktere objavujem. Je to fascinujúce. Každý deň prenikám viac do sveta myšlienok, pocitov, obáv, odvahy, lásky, oddanosti a radosti svojej manželky. Marika ma učí objavovať svet človeka.

2. Učím sa aktívne milovať. Sexom to končí, nie začína. Zistil som, že v manželstve je potrebné aktívne prejavovať záujem, pozornosť, nehu, objatia a dávať niekedy darčeky. Týmito prejavmi svojej manželke ukazujem, že ju milujem, aj keď sa práve nemilujeme v posteli. Avšak, ak svojej manželke prejavujem úctu a lásku aktívne a každodenne, aj milovanie v posteli je o inom...

3. Učím sa o tom, aký som. Jedným z najväčších darov manželstva je aj spoznávanie samého seba. Práve manželstvo mi pomohlo otvoriť oči a vidieť, aký som sebecký, lenivý, arogantný a strachoput. V manželstve som porozumel tomu, ako veľmi ma moja manželka miluje, pretože napriek tomu, aký som, chce so mnou byť. Manželstvo je priestorom nesenia slabosti druhých. Na druhej strane, ak robím správne rozhodnutia, manželka mi prejaví obdiv a úctu a hádajte čo robím potom. Pochopím, že meniť sa má zmysel a je to dobré.

4. Učím sa niesť zodpovednosť. Manželstvo nie je len hra. Nie je o tom, aby som mal niekoho, kto mi bude prať ponožky a nosiť mi pivá pred telku. Je to o reálnom živote. Mám ľudí, ktorí potrebujú, aby som sa o nich staral, miloval, citlivo rozhodoval. Mám doma ľudí, ktorí potrebujú, aby som zarábal peniaze, staral sa a vychovával deti. Utiecť od toho sa nazýva byť sraľom. Pravdivý život si vyžaduje zodpovedných mužov. Manželstvo ma učí byť takýmto mužom. A poviem ti pravdu. Chcem byť takým mužom. Nechcem sa hanbiť.

5. Učím sa učiť sa. Manželstvo je proces. My sa do neho v podstate akoby narodíme. Až tam začíname spoznávať, kto som ja a kto leží vedľa mňa. V manželstve by ale nemal byť priestor praštiť tým. Ak zistím, že som hlúpy, mám sa učiť. Ak zistím, že ma deti potrebujú, tak sa im mám venovať. Ak zistím, že niečo škrípe, idem na tom pracovať. Zdupkať nie je hrdinstvo. Každý z nás sa učil chodiť, čítať, písať, pracovať... Bola možnosť nerobiť to? Kde by si dnes bol, ak by si sa to zo svojej lenivosti neučil? A oplatilo sa? Dlhoročné kvalitné a šťastné manželstvo je najlepšia škola charakteru. Učím sa učiť sa.

6. Učím sa modliť a spoliehať sa na Boha. Nebojím sa priznať, že aj v manželstve sa objavujú veci, ktorých riešenie je tak zložité, že som so svojimi silami na dne. Každomesačné účty a faktúry. Hypotéka, starosť o auto, o živobytie. Nie som človek, ktorý mám dobre platené zamestnanie. Dokonca, mám vážne zdravotné problémy, ktoré ma obmädzujú. Obávam sa aj o bezpečnosť detí. Učím sa modliť a spoliehať sa na Boha, pretože Boh v Biblii zasľúbil, že ak na Neho budeme uvaľovať svoje starosti, On sa bude o nás starať. Či sa nestará o vrabce, o ľalie? V manželstve som viac porozumel Božej milosti, starostlivosti a charakteru tak, ako nikde inde. Milujem Ho a spolieham sa na Neho.

7. Učím sa každý deň žiť naplno. Včerajšok nevrátiš. Viac krát sa mi stalo, že som niečo urobil, či povedal, čo bola nielen gebuzina, ale som niekoho zranil alebo niečo zlé urobil. Vrátiť sa to nedá. Zo skúseností sa však dá predpokladať, čo sa môže stať v podobnej situácii. Raz mi môže moje dieťa povedať: „Ocko, kde si bol, keď som ťa tak potreboval?“. Preto chcem byť v správnom čase na správnom mieste. Vieš, celý svet ti môže hovoriť, aký si pre nich dôležitý. Keď však bude prúser, bude to práve rodina, ktorá buď teba bude najviac potrebovať, alebo práve ty ju. Ak nebudeš žiť pre svoju rodinu, ale pre niečo iné, môže byť veľmi neskoro, keď zistíš, že si urobil fatálnu chybu.

8. Učím sa byť odvážny. Mužnosť je aj o odvahe. Začína to odvahou prihlásiť sa na školu, učiť sa a ísť na skúšky. Potrebuješ odvahu ísť na pracovný pohovor ak nevieš, ako dopadneš. Mužnosť je tiež o odvahe dobyť srdce svojej princeznej. Budeš sa červenať. Bude to trápne. Srdce budeš mať až v zadku. Ale, svojou odvahou si niekým. Takáto odvaha bude v celom tvojom živote definovať, či si muž, alebo iba párka s párkom medzi nohami. Budeš sa musieť vyjadriť. Budeš musieť povedať pravdu. Budeš sa musieť zastať spravodlivosti. Budeš musieť odvážne odmietnuť zlé veci. Manželstvo je priestorom pre odvahu.

Veľa mužov dobre začalo, ale málo ich dobre skončilo.

Prosím Boha o milosť. Chcem dobre skončiť.

E.



Ak by mal niekto z vás záujem o detailnejšie informácie o našej službe - práci na novej komunite evanjelia v Košiciach, napíšte mi na e-mail: mozaikakosice@gmail.com . Môžem vám potom posielať aj pravidelné info.

2 komentáre:

  1. Ahojte! Blahoželám, toto som nevedel, a to som s vami (dosť) často... Prajem ešte mnoho - mnoho požehnaných spoločných dní.

    OdpovedaťOdstrániť