utorok 7. decembra 2010

Bože, naozaj Ťa môžem vidieť?

Ježiš sa ponížil na našu úroveň, aby nám ukázal Boha Otca v akcii.

Ján 14:8-9: „Ozval sa Filip: Pane, ukáž nám Otca a to nám postačí! Ježiš mu povedal: Filip, toľký čas som s vami a nespoznal si ma? Kto videl mňa, videl aj Otca. Ako to, že teraz hovoríš: Ukáž nám Otca?

Ježiš prišiel na zem, aby nám ukázal, aký je Boh. Prišiel sa k ľuďom, k Tebe a ku mne tak priblížiť, aby si mohol vidieť Božiu lásku, Božiu milosť, Božiu dobrotu, Božiu spravodlivosť a mnoho iných vecí. Áno, používam pojem: „Aby si mohol vidieť...“. Nie je práve toto moje vyjadrenie v rozpore s vierou? Nie je práve toto vyjadrenie v rozpore s tým, že Boh je neviditeľný? Že Boha si vlastne môžeme len predstavovať...? Že každé náboženstvo si ho inak predstavuje...

Otázok môže byť veľa. Povedať, že Boh prišiel, aby si ho videl, znamená, že je nejaký. Znamená to, že je taký a má nejaké jasné vlastnosti a z toho vyplýva, že nemôže byť iný. Len to domysli do dôsledkov. Ak je Boh, Stvoriteľ sveta, Mocnosť nad všetky mocnosti, Najslávnejší, Večný a pod. a Ježiš povie: „Ak vidíte mňa, vidíte Boha Otca...“ (+ dosvedčuje to mnoho ďalších biblických textov) znamená to, že Ježiš je ten istý Boh o ktorom celý čas hovoríme. Znamená to však aj to, že neexistuje iný Boh ako je ten, ktorého nám zjavuje Ježiš.

Teda ešte raz. 1)Ježiš je Boh. V Ňom vidíme dokonalého Boha Otca. 2)Nijaký iný Boh neexistuje, ako ten, ktorého nám Ježiš zjavuje. Nijaký iný Boh neexistuje, ako je Ježiš.

Viem, že to vyzerá byť dosť radikálne. Znamená to, že sa iní mýlia...? Že Ježiš nemohol byť len človek, ako ho popisuje Dan Brown vo svojich „geniálnych“ knihách, ako sú Da Vinciho kód, či Anjeli a Démoni...?

Áno, ak uznávaš, že v Ježišovi je Boh Otec a On sám je Bohom, teda, ak Ježiša nepovažuješ za klamára či psychopata, tak z negatívneho hľadiska je to tak, že iní sa vedome či nevedome mýlia.

Dôležité však nie je poukazovať na omyly druhých. Toto nie je mojim cieľom! Chcem milovať a Ježiš miluje všetky skupiny ľudí aj z iných kultúr, náboženstiev a názorov! Teda, nie je cieľom znižovať iných.

Dôležitosť toho, že Ježiš je Boh a v Ježišovi vidíme Boha nebeského je pozitívny fakt. A to taký, že ak hľadáš Boha, môžeš ho nájsť, lebo Ježiš sa k nám, ku mne a k Tebe priblížil. Ježiš sa pred Tebou neskrýva. O Ježišovi máme kvalitné, osvedčené a pravdivé záznamy. Ježiš sa nám ukázal a v Ňom aj náš Stvoriteľ neba a zeme, Teba a mňa.

Áno, Boha môžeš spoznať! Spoznávaj Ježiša a budeš spoznávať, aký je Boh. Je to málo? Ako sa Boh mohol lepšie ukázať celému svetu, Tebe a mne, ak to, čo už urobil nestačí? Ako sa môže Boh viac zjaviť celému svetu, ak nestačí, že Jeho Syn Ježiš Kristus prišiel, desiatky tisíc ľudí ho videlo, a prehlásil: „Ak vidíš mňa, vidíš Boha Otca.“

K tomu, aby sme spoznali Boha, Ježiš nielenže stačí, ale môžeme poznať aj úplne, teda tak, ako je toho človek vôbec schopný.

E.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára